Mršavljenje: što cijelo vrijeme radite pogrešno?

Mnogo je savjeta o tome koji je najbolji način za mršavljenje, no budete li se pridržavali onih pogrešnih, moglo bi se dogoditi da nabacite kilograme umjesto da ih se riješite. Vrijeme je da razlučite mitove od činjenica kako biste konačno vidjeli rezultate svog truda.

Mit: Ne jedi poslije 20 sati
  • Istina: nije važno kada jedete, nego ukupan dnevni unos kalorija

Unatoč uvriježenom vjerovanju, hrana koju jedete u večernjim i kasnim noćnim satima ne pohranjuje se automatski u obliku masnoća u vašem organizmu. Dakle, to što ćete prestati jesti nakon 17 sati ne znači da ćete smršavjeti. Najbolji način da smršavite jest da pazite na unos kalorija tijekom cijelog dana. No, treba reći i to da su istraživanja pokazala da žene polovicu ukupnog dnevnog unosa kalorija “obave” za večerom ili nakon večere.

Imajte na umu da konzumiranje visokokalorične hrane u kasnim satima utječe na probavu, a i na kvalitetu sna. A neispavanost, pak, može biti uzrokom prejedanja idući dan. To je razlog zašto stručnjaci preporučuju da se veći dio kalorija unese u organizam u prvom dijelu dana te da večernji obrok bude što laganiji. No, ako volite kasno jesti, onda preskočite neke kalorije tijekom dana i “sačuvajte” ih za svoj omiljeni obrok.

Mit: Bolje su light namirnice
  • Istina: light namirnice možda imaju manje kalorija ili masnoća, ali zato imaju povećan udio natrija, šećera i kemijskih aditiva ili umjetnih sladila

Kad uspoređujete standardni krem sir s light verzijom, možda ćete uštedjeti 15-ak kalorija, ali ćete u organizam unijeti 11 mg natrija. To vam se možda ne čini mnogo, ali ne zaboravite da je prekomjeran unos natrija jedan od glavnih uzroka nadimanja. Osim toga, kad ljudi neku hranu doživljavaju kao “laganu”, skloni su je pojesti u većoj količini te tako na kraju opet u organizam unesu jednak broj kalorija, ako ne i veći, kao da su pojeli jelo u izvornom obliku. Stoga je najbolje izbjegavati namirnice s oznakom “light” ili “s malim udjelom masnoća”, poput sireva, čipsa, sladoleda ili sokova te odabrati standardne varijante, ali u manjoj količini. Što su sastojci prirodniji, to bolje za vas.

Mit: Vježbaj, pa možeš jesti što hoćeš
  • Istina: vaša tjelesna aktivnost vjerojatno ne troši onoliko kalorija koliko mislite

Pola sata trčanja umjerenim tempom troši nešto manje od 300 kalorija. A ako pretjerujete s cheeseburgerima, prženom hranom i pivom, takav obrok ima i puno više od 700 kalorija. Kod mršavljenja sve se svodi na jednostavnu matematiku: da biste mršavjeli oko pola kilograma tjedno, trebate dnevno potrošiti dodatnih 500 kalorija ili za toliko smanjiti dnevni unos. U prijevodu, i uz 30 minuta trčanja, još uvijek biste trebali unijeti 200 kalorija manje po danu želite li vidjeti neke rezultate na liniji. Vježbanje bi svakako trebalo biti važan dio plana mršavljenja, ali i kontrola unosa kalorija. Jedno bez drugoga ne ide.

Mit: Preskakanje obroka ubrzava mršavljenje
  • Istina: dulji periodi bez hrane usporavaju metabolizam, a time i mršavljenje

Kako biste održali metabolizam što bržim, obavezno doručkujte i nastavite tijekom dana jesti svakih nekoliko sati. Osim što usporava metabolizam, preskakanje obroka čini vas mrzovoljnima i stalno gladnima, a to će dovesti do prejedanja u drugom dijelu dana.

Mit: Ne smiješ jesti ugljikohidrate, čak ni voće
  • Istina: možda ćete na taj način u početku i mršavjeti, ali čim se vratite uobičajenom režimu prehrane, vratit će se i kilogrami

Ugljikohidrati zapravo pospješuju mršavljenje, ali treba znati odabrati pravu vrstu. Izbacite iz jelovnika rafinirane ugljikohidrate i dajte prednost cjelovitim, kao što su integralne žitarice i voće. Takva hrana sadrži vlakna koja će vam dulje pružati osjećaj sitosti, a opskrbit će vas i dovoljnom količinom energije pa ćete izbjeći napade gladi i nervoze. Sve to olakšat će vaš plan da tijekom dana unosite manje kalorija. Uz to, vlakna održavaju redovitu probavu pa tako izbjegavate i problem nadimanja.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like