Koščati ste ili zaobljeni, visoki ili niski? Saznajte svoj biotip

biotip

Visoka i mršava ili debeljuškasta i srednjeg rasta. Zdjelica širih od ramena ili pak tankih i gotovo muškobanjastih bokova. Nije riječ samo o konstituciji. Prema drevnoj kineskoj medicini, vaše fizičke karakteristike i osobnost spadaju u pet takozvanih biotipova. Oni potječu iz dvije snage koje reguliraju čitav svemir i kruže čak i unutar vašeg tijela: yin (snaga zemlje) i yang (snaga neba). Ti se biotipovi prepoznaju u pet prirodnih elemenata: zemlji, vatri, vodi, metalu i drvu, te određuju vašu prehranu, njegu, način života…

Svaki biotip daje naznake o stanju vašeg zdravlja i izgleda: definira vaše slabe točke te time i moguće smetnje i slabosti. Ako želite saznati kojem biotipu pripadate, pročitajte pet različitih opisa i otkrijte koji vam najviše sliči po fizičkim karakteristikama i po tipu osobe. Tako ćete moći eliminirati pogrešne navike.

Tip voda (Britney Spears)
 • Tjelesne karakteristike: Niskog rasta, ali proporcionalne građe. Lako se deblja i zadržava tekućinu. Pogled se čini uspavanim, ali zapravo je samo zatvoren. Lice je okruglo, a oči mogu biti naglašene podočnjacima. Male i graciozne ruke s dugim prstima.
 • Slabe točke: Bubrezi, mjehur i reproduktivni aparat (izloženi vaginitisu koji se stalno vraća), ali i zubi i kosti (u rizičnoj ste skupini za ranu osteoporozu). S psihološke strane, često se pokušavate osamiti postajući tako nepristupačni i zatvoreni.
 • Što učiniti: Ne podcjenjujte smetnje koje mogu biti naznaka problema reproduktivnog ili urinarnog aparata, primjerice, osjećaj težine u donjem dijelu trbuha, bolove u križima, peckanje u mjehuru. Redovito se podvrgavajte papa testu, mamografiji, urinokulturi. Smanjite unos punomasnog mlijeka, mliječnih proizvoda i slastica: masnoće i šećer pospješuju pojavljivanje vaginitisa. Uvijek se lagano bavite sportom.
 • Najbolja njega: Vaš su najveći problem podočnjaci, no danas postoji doista mnoštvo preparata kojima se to može riješiti. A pokažu li se svi napori preparativne kozmetike uzaludnima, uvijek vam kao sigurna pomoć ostaje highlighter koji će pokriti kolobare ispod očiju.
Tip drvo (Gisele Bündchen)
 • Tjelesne karakteristike: Viša od prosjeka, atletskog, izduženog tijela, ramena lagano širih od zdjelice i jasno ocrtanih mišića. Prsni koš razvijeniji od trbušnog dijela, pravokutno lice s izraženim nosom i jakim usnama. Vrlo duge i četvrtaste ruke.
 • Slabe točke: Jetra, žuč, mišići i oči. K tome, često patite od glavobolje, bolova u vratu i nesanice. Vaš vas karakter izlaže naglim promjenama raspoloženja, primjerice brzo prelazite iz uzbuđenja u depresiju. A kad super žena u vama očekuje najviše, žrtva ste stresa.
 • Što učiniti: Ne jedite prženu ili masnu hranu i izbjegavajte alkoholna pića jer su glavni neprijatelji jetre. Držite pod kontrolom kolesterol. Brinite se za oči, pogotovo ako radite za kompjutorom: uzimajte si pauze kako biste ih odmorili, maknite pogled s ekrana svakih 20 minuta i zagledajte se u jednu točku na dvije minute. Upotrebljavajte sunčane naočale (ne samo ljeti) kako biste oči zaštitili od UV-zraka. A da biste izbjegli bolna grčenja vratne kralježnice, riješite se loših navika u držanju tijela.
 • Najbolja njega: Vaša je slaba točka što se tiče izgleda najčešće kosa pa joj posvetite posebnu pažnju. Uz obavezan regenerator kod svakog pranja, jednom tjedno priuštite si masku za dubinski oporavak, a ako su vam vrhovi skloni listanju i pucanju, pomoći će silikonsko ulje.
Tip zemlja (Catherine Zeta Jones)
 • Tjelesne karakteristike: Srednji rast, ramena uža od zdjelice. Lice je veliko, vrlo izražajno, s izraženim usnicama i obrazima. Ruke su zaobljene i debeljuškaste, a prsti dosta kratki. Općenito, ovaj biotip zadržava tekućinu pa se, u skladu s tim, lakše deblja.
 • Slabe točke: Trbuh, pankreas, početni dio crijeva i imunološki sustav. Lako podliježete gastritisu i probavnim smetnjama, višku kilograma, dijabetesu i celulitu. Osim toga, izloženiji ste infekcijama. S psihološkog stajališta, međutim, često dajete preveliku težinu vlastitim problemima riskirajući da postanete opsesivni.
 • Što učiniti: Hranite se uravnoteženo te s malo životinjskih masnoća i šećera. Umjesto toga uzimajte hranu bogatu onim što kineska medicina naziva tankim slasticama: tikvice, bundevu, grašak, salatu, integralnu tjesteninu, krumpir, koji vas pune energijom. Pripazite na težinu: ako imate koji kilogram viška, jedite bolje i manje i krećite se. Povremeno kontrolirajte razinu šećera u krvi.
 • Najbolja njega: Posebnu pažnju posvetite anticelulitnoj njezi, no imajte na umu da vam ni najbolji preparati neće pomoći ne odreknete li se pomfrija i loše hrane. Osim za celulit pobrinite se i da vam se koža ne masti do ružnog sjaja – najčešće je to problem s T-zonom lica – pa koristite kreme za mješovitu kožu.
Tip vatra (Kylie Minogue)
 • Tjelesne karakteristike: Srednji ili nizak rast, proporcionalna građa s nešto ovećom stražnjicom, usklađeni pokreti, ramena jednako široka kao i zdjelica. Okruglo lice, velike oči i uvijene trepavice. Kratak ili pri nosnicama proširen nos, pune i crvene usne. Ruke s dugim, zašiljenim i koščatim prstima.
 • Slabe točke: Srce, u svim svojim funkcijama. Dakle, pripazite na visoki tlak ili probleme s cirkulacijom, ali i na patnje zbog ljutnje ili pretjeranog sudjelovanja u svemu što vas okružuje. U zasjedi vas čekaju tahikardija, tjeskoba, uznemirenost, živčana iscrpljenost, nesanica.
 • Što učiniti: Zabranjeno vam je pušenje, pogotovo ako uzimate kontracepcijske pilule – to je ubojiti koktel za srce i cirkulaciju. Smanjite uporabu kuhinjske soli jer je natrij jedan od najvećih rizičnih faktora za hipertenziju. Uvijek izdvojite nešto vremena za fizičke aktivnosti, koje su spas za srce i cirkulaciju. Izbjegavajte unos životinjskih masnoća i hrane bogate kolesterolom. Da biste izbjegli tahikardiju, znojenje i sve ostale male smetnje vezane uz pretjeranu aktivaciju živčanog sustava (koji regulira i srčanu funkciju), ograničite unos kave, čaja, alkohola i nadražujućih pića na bazi kofeina.
 • Najbolja njega: Vaša je slaba točka stražnjica pa ćete se oko nje morati posebno potruditi. Dobrodošla pomoć mogle bi biti kreme drenirajućeg učinka koje će potaknuti cirkulaciju i izlučivanje toksina te donijeti osjećaj lakoće. Nakon toga predlažemo preparate za učvršćivanje, s blagim učinkom zatezanja.
Tip metal (Gwyneth Paltrow)
 • Tjelesne karakteristike: Visoka, blijeda i mršava, vrlo nježnog izgleda. Ramena su uska i često povijena prema naprijed. Ovalno lice, izražajne oči srednje veličine. Zašiljen nos, tanke i slabo izražene usne. Dugi i zašiljeni prsti.
 • Slabe točke: Bronhiji i pluća najizloženiji su upalama, alergijama i učincima varijacija u temperaturi. No, isto tako i debelo crijevo (najčešća smetnja je konstipacija) i koža: postoji tendencija k alergijskom dermatitisu i aknama. S psihološkog stajališta, ako se netko usudi suprotstaviti vašem mišljenju, zatvorite se u sebe i postajete melankolični.
 • Što učiniti: Iskoristite vikende za boravak na otvorenom. Cijepite se protiv gripe i nemojte podcjenjivati smetnje dišnih puteva. Ako pušite, odmah prestanite kako biste izbjegli ozbiljnije komplikacije na plućima. I ne zaboravite dati malo pažnje crijevima: preduhitrite konstipaciju kretanjem, čašom mlake vode svakog jutra i hranom bogatom vlaknima. Zatim zaštitite kožu: upotrebljavajte kreme s visokim zaštitnim faktorom i čuvajte se preagresivnih sapuna.
 • Najbolja njega: Budući da najčešće imate osjetljivu kožu, optimalna je njega kozmetikom iz apoteke. U sve raznovrsnijoj ponudi odaberite nešto prema stupnju osjetljivosti kože.

Fotografije: Shutterstock, The Terminal, Country strong

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like