FARMACIA-banner-1060x250px-vita-novo

28 Dec
Znate li što je hitna kontracepcija?
Napisala Roberta Majhen |
Objavljeno u Trudnoća
 
Veličina fonta Smanji veličinu fonta Povećaj veličinu fonta
Ocijeni sadržaj
(2 Glasova)
Hitna kontracepcija je metoda kojom se sprječava neplanirana trudnoća nakon nezaštićenog spolnog odnosa ili zatajenja kontracepcijske metode. Više o tome možete doznati na Facebook stranici Hicepcija

Usprkos širokoj dostupnosti različitih metoda kontracepcije, oko 50% svih trudnoća je neplanirano, a oko 25% završi pobačajem. Osobito zabrinjava podatak da više od 50% žena s neplaniranom trudnoćom uopće nisu svjesne da su imale rizičan odnos. Svijest o riziku od trudnoće osobito je niska u korisnica redovite hormonske kontracepcije - nedovoljno je poznato kako je dovoljna jedna jedina propuštena doza redovite kontracepcije da zaštita od trudnoće u tom ciklusu više ne bude visoko djelotvorna. Nadalje, praktički je nepoznato kako ne postoje sigurni dani u kojima ne postoji rizik od trudnoće jer čak 70% žena ima ovulaciju upravo u dane kad misle da su sigurne, tj. izvan razdoblja menstruacijskog ciklusa koje smatramo plodnim danima. Naposljetku, prečesto se zaboravlja kako spermij preživljava 5 dana u spolnim organima žene te je u bilo kojem trenutku tog razdoblja sposoban oploditi jajnu stanicu, tj. može pričekati ovulaciju.


Unapređenje znanja i borba protiv predrasuda presudni su za smanjenje broja neplaniranih trudnoća i pobačaja, a to su i glavni ciljevi nove Facebook stranice Hicepcija koja posjetiteljima pruža relevantne i zanimljive informacije.


Mislite da znate kad postoji rizik neplanirane trudnoće?

Ne postoje sigurni dani. Rizik neplanirane trudnoće postoji u svakoj fazi menstruacijskog ciklusa, pa i za vrijeme menstruacijskog krvarenja. Rizik postoji i nakon jednog jedinog nezaštićenog snošaja, nakon zatajenja kontracepcijske metode (npr. puknuća kondoma) te ako se zaboravi na vrijeme uzeti barem jedna jedina tableta za redovnu hormonsku kontracepciju. Rizik trudnoće postoji i kod žena koje doje.


Šta je hitna kontracepcija?

Hitna kontracepcija je metoda kojom se sprječava neplanirana trudnoća nakon nezaštićenog spolnog odnosa ili zatajenja kontracepcijske metode: puknuća kondoma ili dijafragme, propuštene doze redovite kontracepcije, istisnuća spirale te ako snošaj nije prekinut na vrijeme. Hitna kontracepcija predstavlja drugu priliku za planiranje obitelji i nikako ne može zamijeniti metode redovite kontracepcije. Za hitnu kontracepciju koriste se tablete koje se izdaju na liječnički recept te unutarmaternični uložak (spirala). Trošak hitne kontracepcije (oko 200 kn) snose korisnice same. Osobito je važno istaknuti da tablete za hitnu kontracepciju štite samo u odnosu na prethodni, ali ne i u odnosu na buduće spolne odnose pa je nakon uzimanja tablete potrebna apstinencija ili dodatna zaštita od trudnoće.


Djelotvornost različitih metoda hitne kontracepcije značajno se razlikuje

U Hrvatskoj je godinama u primjeni tzv. Yuzpe metoda koja se sastoji u tome da se nakon nezaštićenog snošaja uzme visoka doza kombiniranih preparata za redovitu hormonsku kontracepciju koji sadržavaju i estrogen i gestagen. Niti jedan kombinirani kontraceptiv nema odobrenje za primjenu u hitnoj kontracepciji pa je riječ o nedopuštenoj praksi. Osim što je značajno manje djelotvorna od ostalih tableta za hitnu kontracepciju, ova metoda izaziva brojne neugodne nuspojave pa je korisnice teže podnose.


Od 2010. u Hrvatskoj je dostupna hormonska tableta za dan poslije koja, za razliku od Yuzpe metode, ne sadrži estrogene, nego samo hormon levonorgestrel. Levonorgestrel se uzima unutar 72 sata od rizičnog odnosa, a značajno je djelotvorniji te se bolje podnosi od Yuzpe metode. Njegov je osnovni nedostatak u tome što mu djelotvornost opada s vremenom proteklim od odnosa, a svojom djelotvornošću ne pokriva punih 5 dana preživljavanja spermija.


Odnedavno nam je dostupna i prva nehormonska tableta za hitnu kontracepciju, ulipristal acetat, koja je ujedno najdjelotvornija tableta za hitnu kontracepciju. Ulipristal acetat je djelotvoran ako se primijeni u roku od 120 sati (5 dana) od rizičnog odnosa, a njegova djelotvornost ne opada nego je trajno održana kroz svih 5 dana preživljavanja spermija. Usprkos tome, tabletu treba popiti što je ranije moguće.


Važno je napomenuti da tablete za hitnu kontracepciju djeluju sprječavanjem ovulacije i da nisu abortivi – dakle nisu djelotvorne ako je do trudnoće već došlo.


Što učiniti nakon nezaštićenog odnosa ili zatajenja kontracepcijske metode?

U najkraćem mogućem roku javite se svom ginekologu ili dežurnom liječniku - razborito je provjeriti telefonom mogu li vas primiti ili će vas uputiti u neku drugu službu. Nakon što dobijete recept, provjerite telefonom u kojoj od obližnjih ljekarni imaju taj lijek. Popijte ga što prije, a u slučaju povraćanja, krvarenja koje nije menstruacija, izostanka redovitog menstruacijskog krvarenja ili bilo kojeg drugog simptoma odmah se javite svom ginekologu. Iznad svega, ne dopustite da se rizična situacija ponovi, nemojte riskirati i u dogovoru s ginekologom odaberite za vas najpogodniju metodu redovite kontracepcije.


IZVORI:

Lancet 1998., WHO task force on postovulatory methods

Lancet 2010., Glasier, A.: Ulipristal acetate vs. Levonorgestrel in EC

Drugs 2011. ADIS report on ULIPRISTAL

Contraceptive Technology 2012., J. Trussel: Emergency contraception


Fotografije Fotolia