Vratite koži vlagu nakon dugih hladnih mjeseci

njega krema vlažnost

Suhe i ispucale usnice, svrbež i crvenilo lica samo su neke od posljedica koje zima ostavlja na koži. Stoga i ne čudi što nakon dugih mjeseci izloženosti što vjetru i ledenom zraku, što pregrijanom zraku u našim domovima, proljeće obično svi dočekamo pomalo “ofucanog” izgleda. Koža nam je ogrubjela i isušena, ponekad i vidno izboranija nego što je bila ujesen, a nerijetko prošarana i crvenim mrljama ekcema.

Sačuvajte kožu od isušivanja

Problemi sa suhom kožom tijela i lica, a nerijetko i vlasišta, razlog su zbog kojeg ljudi sve više posjećuju dermatološke ordinacije, posebice u hladnim mjesecima. To i ne čudi, jer su najčešći uzroci suhoće kože vanjski čimbenicu, u prvom redu klimatski utjecaji, vjetar i hladnoća, ali i utjecaj centralnog grijanja. Bez obzira na uzrok, uvijek je prisutan osnovni problem – problem zadržavanja vlage u površinskom sloju kože. Naime, koža u površinskom sloju ima hidrolipidni dvosloj koji sprečava gubitak vode pa kada dođe do njegova oštećenja, javlja se gubitak vlage praćen suhoćom. Ona može varirati od bezazlene suhoće do suhoće koja uzrokuje pojavu ekcema velikih površina.

Osim ekcema, čest simptomi suhoće kože su grubost kože, perutanje, zatezanje, crvenilo, svrbež i pečenje. Tako oštećena koža lako može postati dodatno inficirana bakterijama i virusima, što zahtijeva dulje liječenje. Sve to je više nego dovoljan razlog da posvetite posebnu pažnju svojoj koži uoči i tijekom zimskih mjeseci, a posebno ako je i inače suha i dehidrirana.

Pomoć iz dermokozmetike

Pripazite na izbor sredstva za kupanje ili tuširanje, kao i onih namijenjenih za svakodnevnu njegu. Odaberite preparate specifičnih formula koje dubinski obnavljaju suhu kožu, regeneriraju hidrolipidni zaštitni sloj kože, vraćaju joj elastičnost i osjećaj ugode. Takvi proizvodi, visoke tolerancije i dermatološki testirani, koji sadrže esencijalne masne kiseline, ureju, ceramide, hijaluronsku kiselinu i druge specifične sastojke, pripadaju skupini takozvanih dermokozmetičkih proizvoda. Oni se razlikuju od “klasične” kozmetike po tome što imaju aktivne sastojke, a još uvijek ne spadaju u grupu lijekova.

Ne zaboravite vrat i dekolte

Često se zaboravlja da je njega kože vrata i dekoltea jednako važna kao i njega kože lica. Tim više što se na tim dijelovima tijela vrlo rano počinju uočavati godine i nedovoljna njega. Nažalost, većina žena godinama njeguje samo kožu lica, dok koži vrata i ruku obično počnu posvećivati pažnju tek kod uznapredovalih simptoma – bora, mrlja i bradavičastih izraslina, a tada je već kasno za značajnija poboljšanja. Stoga uvijek imajte na umu da jednaku njegu pružate i koži vrata, dekoltea i ruku.

Odličan tretman za vraćanje vlage koži lica, vrata, dekoltea i ruku je mezoterapija. Nju treba provoditi u ponavljanim tretmanima tijekom kojih se u kožu unose vitamini, aminokiseline, koenzimi, nukleinske kiseline, minerali, antioksidansi i, naravno, hijaluron, koji ima najveću ulogu u vraćanju vlage. Također, ako stanje kože lica, vrata, dekoltea i ruku to dopušta, dobro je učiniti piling. Njima ćemo ukloniti površinski sloj mrtvih stanica, a nakon toga nanijeti hranjivu masku za rehidraciju i regeneraciju kože. Poželjno je da to budu intenzivni tretmani koji se provode po savjetu i pod kontrolom dermatologa. Nakon tih profesionalnih tretmana, dermatolog će vas uputiti kako da tretmane održavanja nastavite kod kuće preparatima za kućnu uporabu.

Protiv suhoće i iznutra

U otežanim hladnim uvjetima odgovarajuća vanjska njega nije dovoljna, već kožu treba nahraniti i iznutra, a to znači da bi bilo poželjno uzimati vitaminske preparate koji sadrže esencijalne masne kiseline i specifičan omjer vitamina i minerala, te tako utječu na zadržavanje vode u stanicama.

Njegujte usnice

Tijekom nepovoljnih vremenskih prilika simptomi isušenosti javljaju se i na usnicama koje sve više pucaju, uz razvoj bolnih ragada. Osobama s ovim problemom savjetuje se primjena vazelinskih preparata uz dodatak vitamina E, koji će dovesti do brzog smanjivanja simptoma isušenosti usnica.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like